Jakie są optymalne wymiary blatu kuchennego?
Co prawda blat kuchenny może być wykonany z różnych materiałów, ale jego wymiary i rozplanowanie podlegają pewnym zasadom. Wysokość musi zostać dopasowana do wzrostu domowników. W jaki sposób najlepiej zaplanować strefę roboczą w kuchni? Na jakie aspekty należy zwrócić uwagę przy wyborze blatu kuchennego?
Jak dobrze rozplanować blaty w kuchni?
Zazwyczaj mamy do czynienia z dwiema strefami roboczymi w kuchni. Przygotowując śniadanie, najczęściej poruszamy się między lodówką a zlewem, czasem używając kuchenki, zmywarki czy czajnika elektrycznego. Z kolei gotując obiad, krążymy przy zlewie, kuchence i lodówce. To determinuje układ stref roboczych – jedna z nich musi znajdować się między lodówką a zlewem, natomiast druga między zlewem a kuchenką.
Jakie wymiary powinien mieć blat kuchenny?
Minimalna długość blatów w kuchni powinna wynosić 80 cm, ale jeżeli dysponujesz większą przestrzenią, należy nieco je powiększyć. Zwłaszcza wtedy, gdy planujesz na nim trzymać sporo sprzętów kuchennych. Jeżeli w kuchni pracują dwie osoby, warto zdecydować się na dwa mniejsze blaty. Takie rozwiązanie jest rekomendowane również w przypadku, gdy sprzątanie nie odbywa się na bieżąco i trzeba znaleźć nowe miejsce na odstawianie sprzętu i składników.
Wysokość blatu kuchennego musi zapewnić przybranie najwygodniejszej pozycji do pracowania na stojąco. Współcześnie standardem jest wysokość 90 cm, choć jeszcze w poprzednim stuleciu regułą był montaż szafek z blatem na wysokości 85 cm. Dopasowanie odpowiednich wymiarów ułatwiają ruchome nóżki szafek i inne udogodnienia, pojawiające się zwłaszcza w meblach kuchennych na wymiar – odpowiadających na indywidualne potrzeby domowników.