Na jakiej wysokości umieścić szafki podwieszane w kuchni?

Kuchnia to jedno z najbardziej wymagających pomieszczeń w domu – wie o tym każdy, kto choć raz mierzył się z jej remontem czy projektowaniem. Wymiary szafek – zarówno standardowe, jak i niestandardowe – mogą budzić niemałe zamieszanie. Jak prawidłowo dobrać wysokość mebli w kuchni?

Jaka jest standardowa wysokość szafek wiszących?

W większości przypadków standardowa wysokość szafek kuchennych wiszących to 45 cm nad blatem roboczym. Ta odległość ma duże znaczenie, gdyż zapewnia komfortowe przygotowywanie jedzenia w kuchni. Jeśli będzie ona niedokładnie wymierzona, domownicy mogą mieć problem ze ściągnięciem produktów i naczyń z górnej półki. To sprawi, że codzienne korzystanie z kuchni będzie męczące i niepraktyczne. Niewłaściwie zamocowane szafki wiszące przeszkadzają w swobodnym korzystaniu z blatu roboczego.

Oczywiście 45 cm nie jest żadną uniwersalną regułą. W niektórych domach i mieszkaniach można znaleźć szafki zawieszone nawet do 60 czy 70 cm nad blatem roboczym. Urządzając kuchnię, nie należy przejmować się ogólnie przyjętymi normami. W indywidualnych projektach najważniejsze znaczenie ma twój wzrost i twoje własne preferencje co do ustawienia mebli kuchennych.

Szafki a niestandardowy wzrost

Bezrefleksyjne podążanie za standardami to dość ryzykowne posunięcie – nawet najatrakcyjniejsza kuchnia musi być funkcjonalna, dlatego należy wybrać taką wysokość, aby wykluczyć trudności z dosięgnięciem do szafek. Wysokie osoby mogą wybrać projekty przygotowywane na zamówienie – tradycyjne wymiary i standardowa wysokość mogą okazać się źródłem dyskomfortu na co dzień.

Z kolei niskie osoby mogą mieć problem z korzystaniem z szafek kuchennym stojących na wysokości 80 cm. Przygotowując posiłek, muszą nienaturalnie trzymać ręce w górze i mieć je stale zgięte w łokciach. Ta pozycja wiąże się z dużym obciążeniem i negatywnie wpływa na postawę i sylwetkę ciała. Warto w takim przypadku wybrać takie meble, które ułatwią gotowanie i korzystanie z blatu roboczego.

Wysokie osoby często mają problemy z korzystaniem ze sprzętów kuchennych ustawionych na wysokości 80 cm, która po prostu okazuje się zbyt niska. Wykonując podstawowe czynności w kuchni, muszą często schylać się i garbić. To przyczynia się do rozwoju poważnych wad nabytych kręgosłupa. Wiele sklepów meblarskich proponuje niestandardowe rozwiązania, które ułatwią codzienne korzystanie z mebli kuchennych.

Niestandardowe wymiary mebli kuchennych

W ostatnich latach pracownicy zakładów meblarskich coraz częściej wykonują meble o nietypowych wymiarach. Najlepsi producenci i fachowcy dostosowują szerokość, wysokość i głębokość mebli do indywidualnych wymagań użytkowników. To wszystko przekłada się na komfort i wygodę w trakcie przygotowywania posiłków w kuchni.